Prosječna plata ne pokriva ni pola potrošačke korpe

Bez autora
Nov 11 2015

Troškovi života u RS posljednjih godina rasli su bržim tempom nego plate, tako da prosječna zarada danas ne pokriva ni pola sindikalne potrošačke korpe.Prema podacima Saveza sindikata RS, prosječna plata u septembru ove godine pokrivala je svega 45 odsto sindikalne potrošačke korpe, dok je taj procenat u 2010. godini bio 48 odsto. U Sindikatu ističu da je prosječna plata u odnosu na 2010. godinu povećana oko pet odsto, dok su troškovi života povećani oko 12 odsto.

Troškovi života u RS posljednjih godina rasli su bržim tempom nego plate, tako da prosječna zarada danas ne pokriva ni pola sindikalne potrošačke korpe.

Prema podacima Saveza sindikata RS, prosječna plata u septembru ove godine pokrivala je svega 45 odsto sindikalne potrošačke korpe, dok je taj procenat u 2010. godini bio 48 odsto. U Sindikatu ističu da je prosječna plata u odnosu na 2010. godinu povećana oko pet odsto, dok su troškovi života povećani oko 12 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa u RS u septembru ove godine iznosila je 1.845 KM, dok je u istom mjesecu 2010. godine bila 1.643 KM. Istovremeno, prosječna plata je u septembru ove godine iznosila 834 KM, a 2010. je bila 794 marke.

U Sindikatu ističu da je sindikalna potrošačka korpa danas posljedica enormnih i neopravdanih povećanja cijena, prvenstveno osnovnih životnih namirnica i komunalija, u posljednjem kvartalu 2010. i početkom 2011. godine, koje su tada u prosjeku rasle od 15 do 65 odsto.

- Stihijski rast cijena stalno je prisutan, ali, ipak, evidentno je da je najveći i neopravdan rast cijena zabilježen 2010. godine kada je poskupio veliki broj proizvoda pod izgovorom rasta cijena nafte i pšenice na svjetskom tržištu. Iako je već 2012. godine cijena pšenice snižena, to nije uticalo na pad cijena pekarskih proizvoda. Takođe, u ovoj godini cijene goriva su više puta snižene, ali to nije uticalo na pad cijena ostalih proizvoda - istakla je stručni saradnik za ekonomska pitanja u Sindikatu RS Božana Radošević.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić kaže da su istraživanja Sindikata sumnjiva i da podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je u RS prisutna deflacija.

- Deflacija je problematična i sve države se bore protiv nje, jer to negativno utiče na privredu, a samim tim i na plate. Generalno, najveći problemi i za radnike i za poslodavce su nastali 2006. godine uvođenjem PDV-a - kazao je Trivić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik